• Mihalik György

Mik ezek a fájós csomók és hogy kerültek oda?


Ezekkel a fájós csomókkal testszerte találkozhatunk az izmainkban. Vannak fájdalmasabb és kevésbé kellemetlen pontok, amelyek mérete a borsónyitól, a szilva méretűig terjedhet. De vajon, hogy kerültek oda, miért alakulnak ki?

Az izomcsomók kialakulásában rendszerint a helytelen életvitel játszik szerepet. Ilyen a túlfeszített, nem megfelelő edzésforma, az edzés utáni nyújtás hiánya, de a túlnyújtás is.Az izomsérülésekből, műtétekből eredő kímélő tartás, az egyoldalú terhelés, a gerincsérv, a mozgáshiány, a monoton fizikai munka, a hideghatás (légkondi), dehidratáció, elégtelen táplálkozás és még számtalan okot fel lehetne sorolni.


Azonban leggyakrabban a rossz testtartás, a sok íróasztalnál töltött munkaóra, valamint a naponta minket ért mentális stressz az ok.


Minden esetben az izmok túlfeszülése áll a háttérben

Az izomrostok tömörödnek, "csomókba" állnak össze. A szervezetnek ez egy védelmi mechanizmusa az őt ért túlzott ingerekre. Izomcsomókat hoz létre, amik legtöbbször fájdalmat okoznak illetve további negatív hatásai is vannak: A test tartása megváltozik, a normálistól eltérő helyzetet vesz fel, megváltozik az izomtónus, az ebben a szegmensben található izmok vér-és oxigénellátása csökken, romlik az anyagcseréje, feszültség alakul ki az izomban, akár gyulladásos folyamatok is kialakulhatnak.


Az izomcsomók sem egyformák azonban.

Megkülönböztetünk tender és trigger pontokat. Az előbbiek könnyebb esetek, ugyanis lokális fájdalmat okoznak. A trigger pontok viszont a test távolabbi pontjaiba sugároznak ki, ott okoznak fájdalmat. Mivel ebben az esetben a tünet és a kiváltó ok gyakran távol állnak egymástól, könnyen félre értelmezhetjük. Egy ízületben, végtagban jelentkező fájdalom, nem feltétlenül jelenti, hogy ott van a probléma forrása, a kiváltó ok lehet akár egy ilyen trigger pont is. Azonban ezeknek a pontoknak az ismeretében könnyen lokalizálhatjuk és megfelelően kezelhetjük a panaszt.


Masszázzsal hatékonyan oldhatjuk a kialakult izomcsomókat.

Szakértő kezeléssel enyhülnek ezek az izomgörcsök, visszaáll az izmok eredeti tónusa, funkciója, valamint megszűnik a fájdalom. A masszázs nyugtatóan hat az idegrendszerre, csökkentve a stresszes állapotot, ami elősegíti a gyógyulást. A hatékonyságot növelhetjük más kezelésekkel is: gyógytornával, SMR henger használatával és kineziológiai tapasz alkalmazásával is.


Komolyabb gyulladásos folyamatoknál nem szabad egyből masszírozni, meg kell várni, amíg a gyulladás alábbhagy.

Esetenként, gyulladás csökkentő injekció adása is szükségessé válhat a további kezelések elősegítése végett.

Azonban mindenféle kezelés hiábavaló és csupán rövid időre nyújt segítséget, amennyiben nem figyelünk oda jobban magunkra.

A probléma forrását kell megkeresnünk, hogy el tudjuk kerülni a panaszok újbóli kialakulását. A kiújulásuk megelőzésében fontos szerepet játszik az életmódváltás, a helyes testtartás kialakítása és tudatosítása, a rendszeres testmozgás (úszás, jóga, pilates, gyógytorna), megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, több ásványi anyag, vitamin és nyomelem fogyasztása (magnézium, kálcium, E-vitamin).


Ne feledjük, a prevenció mindig jobb, mint a kezelés.

#masszázs #izomcsomók #hátfájás #derékfájás #irodaimunkaártalmai

188 megtekintés0 hozzászólás
tobb-mint-masszor-logo.png

© Copyright - Több Mint Masszőr™ - 2019 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon