• Mihalik György

Kíváncsi vagy, mitől fáj a derekad?


Hogy is szokott lenni? Reggel fitten ébredsz, tele vagy tettvággyal, azt érzed, hogy ma semmi nem állíthat meg. Aztán csinálsz egy teljesen hétköznapi mozdulatot - felveszed a táskád a földről, előre hajolsz fogmosás közben, beszállsz az autóba...-, jön egy nyilalló fájdalom, és már vége is a világmegváltó terveidnek.


Lehet, hogy a "szerencsésebbek" közé tartozol, téged nem kínoznak efféle földi nyavalyák és mint egy szuper csillagharcos minden nehézség nélkül győzöd le a mindennapok feladatait.

Na jó, talán már egy kicsit nehezebben hajolsz le cipőt kötni. De nincs gond, veszel egy jó hosszú cipőkanalat vagy felteszed a lábad a cipősszekrényre. Később már inkább leülsz, ehhez a nem is olyan egyszerű feladathoz, végül ötvözöd a kettőt, hogy fel tudd venni a cipődet. Kicsit nehézkesebben mozogsz, de betudod annak, hogy nem vagy már gyerek.


Hiszel nekem, ha azt mondom: Egy kis odafigyeléssel, jó sokáig el lehetne még felejteni azt a cipőkanalat?


A két lábra állásunk extra terhet ró a gerincünkre, ráadásul a modern kori életvitelünk fontos szerepet játszik a derékfájás kialakulásában. Mit gondolsz, melyik az a testhelyzet, amiben napi sok-sok órát töltesz? Bizony, az ülés. Ülsz a reggeli kávéd mellett, miközben a melóba utazol, a munkahelyeden, evés közben, este a tévé előtt, baráti beszélgetések során, az internetet böngészve és sorolhatnánk....


Hogy mindennek mi köze van a derékfájáshoz?

Nagyon is sok.

A tartós ülés 5x jobban terheli az alsó gerincszakaszt, mint az állás vagy a járás. Nem is gondolnád, de ez a testhelyzet fokozott terhelésnek teszi ki az izmaidat. Ez a pozíció az ágyéki szakaszon elhelyezkedő mély izomcsoport (lumbalis erector spinae) túlterheléséhez vezet, ami annak feszességét és fájdalmát okozza.

Ez az izomzat a derék mozgásán kívül, annak stabilitását is biztosítja. A paravertebrális (gerinc melletti) izomzat állandó feszülése rontja annak vérellátását, ennek következtében gyengülnek a gerincet tartó, stabilizáló izmok. A feszes izmok nyomhatják a gerincből kilépő idegeket, zsibbadást, illetve érzés kiesést okozhatva az azonos szegmensben lévő távolabbi pontokon, végtagokban. Egy lábfej zsibbadás esetén könnyen meglehet, hogy az ágyéki gerinc környéken kell keresnünk a kiváltó okot. A sok ülés miatt a nagy horpasz izom (psoas major) és a csípő izom (iliacus) alkotta csípőhorpasz izom (iliopsoas) megrövidül.


A rövid csípőhorpasz fokozza az ágyéki lordózist.

A comb oldalra fordítása nehézséget okoz, a megrövidült psoas major pedig előre billenti a medencét, behúzza a derekat, egyenetlen terhelést adva a porckorongokra. Az egyenes combizom szintén húzza az előrebillent csípőt, nemcsak a derekat terhelve, hanem a hasfalat is gyengítve. A combhajlítók (hamstrings) szintén veszítenek rugalmasságukból, egyre feszesebbé válnak és a farizmok is elgyengülnek.


A medence ilyen irányú előrebillenése (pucsítás), az egész gerinc statikáját rontja.

Mivel a tested egy egységként működik, ha valahol felborul az egyensúly, az az egész szervezetedre negatív hatással lesz. Az ágyéki lordózis és a háti kiphózis erősödik, a fej pedig előre esik, a tested felvesz egy rossz tartást.


Elindul egy folyamatosan rosszabbodó folyamat:

A helytelen tartás és a fokozott terhelés következtében az ágyékra ható erők meghaladják a fiziológiás mértéket, eleinte merevség majd fájdalom jelentkezik, később súlyosbodhat és gerincbetegséghez vagy akár porckorongsérvhez is vezethet.


Forrás: porckorong.hu

Nem kell úgy érezned, hogy "megöregedtél".


Fontos, hogy komolyan vedd a tested jelzéseit!

Ne csak akkor kezdj el foglalkozni magaddal, mikor már a fájdalom életminőségbeli romlást okoz! Rendszeres masszírozással és a trigger pontok lazításával oldható a merevvé vált izomzat, testmozgással és megfelelő nyújtással pedig enyhíthetjük az ülés káros hatásait.

Heti 1-2 óra, az évtizedeken át tartó "fiatalságért".... szerintem megéri.


#derékfájás #derékfájdalom #lumbágó #isiász #lumboischiagia #fájaderekam #masszázsterápia #masszázsgyógyhatásai #gyógymasszázs

203 megtekintés0 hozzászólás
tobb-mint-masszor-logo.png

© Copyright - Több Mint Masszőr™ - 2019 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon