• Mihalik György

A banyapúp

A banyapúp

Ebben a bejegyzésben egy olyan kellemetlen elváltozásról olvashatsz, ami a nevével ellenétben nem csak a meséből ismert vasorrú bábák életét keseríti meg. Banyapúpja lehet kisiskolásoknak, középkorú dolgozóknak, fizikai munkát végzőknek, nőknek és férfiaknak egyaránt. Tény azonban, hogy előfordulása valamivel gyakoribb a 30 feletti nők csoportjában. Lássuk hát, miben áll a banyapúp, és hogyan lehet kezelni!Mi a banyapúp?

A banyapúp a háti és a nyaki gerincszakasz találkozásánál lévő, normálistól eltérő, látványos átmenet. A gerinc íve a púpnál megtörik, a hátgerinc és a nyakcsigolyák a kelleténél hegyesebb szöget zárnak be. Ha ez önmagában még nem volna elég, a csigolyák természetes helyzetükből való elmozdulása miatt az izomegyensúly is felborul a testben, egyes izmok állandó feszültségbe kerülnek, míg mások a kelleténél hosszabbra nyúlnak, elősegítve ezzel a helytelen testtartás (és fejtartás) állandósulását.És most jön a hab a tortán, a szervezet gondoskodik arról, hogy az elváltozás ne maradjon észrevétlen: lassan kötőszövetet halmoz a kényes pont köré, ez tapintásra olyan, mintha a púp puha pillecukor borítást kapna. A kötőszövet felhalmozódását segíti, hogy a csigolyák feltehetően már hosszabb ideje kényszertartásban vannak, nem mozognak, ezért a terület anyagcseréje is lelassul.

Mielőtt elkezdenél aggódni, hogy neked is van ilyened, megnyugtatlak: ha hátra nyúlsz a fejed felett, és ki tudsz tapintani egy apró kiemelkedést a nyakad és hátad találkozásánál, az teljesen normális.


A nyakcsigolyák hátsó (tehát a testedtől elfelé mutató) nyúlványa alapvetően hosszabb, mint a háti csigolyáké. Az utolsó (felülről nézve a legalsó) nyaki csigolya hátsó nyúlványa a leghosszabb, emiatt kicsivel jobban kiemelkedik hátad síkjából, mint a szomszédos csigolyák. Ezeket a hátsó nyúlványokat könnyen ki lehet tapintani, a kis kiemelkedés szabad szemmel is látható.

Kapcsolódó tünetek

A banyapúp több kellemetlen testi tünet és társbetegség okozója lehet. A teljesség igénye nélkül ezek a következők:

-fejfájás,
-szédülés,

-magas vérnyomás,

-felső végtagok és a vállöv fájdalma, zsibbadása. - önértékeliési zavarok, akár állandó szorongás is kialakulhat miatta


Hogyan lehet rá szert tenni?


A banyapúpnak szinte mindig köze van a helytelen testtartáshoz. Íme, néhány példa, hogy mely esetekben fenyegethet téged a kialakulása:- talán szégyellős vagy, és folyton a cipőd orrát nézegeted

- séta közben is állandóan a telefonodra érkező üzenetekkel foglalkozol

- rosszul látsz, ezért úgy ülsz a gép előtt, mint öregapám, aki szemüvegben is maximum 5 cm távolságot tart a monitor és az orra között

- nem mozogsz, viszont sokat ülsz, de azt sem egyenes háttal.

Ha a fenti mozgásformák (vagy a mozgás hiánya) állandósul, néhány hónap/év múltán a székről felállva (vagy a telefont letéve) egyszer csak azt veszed észre, hogy továbbra is görbe marad a hátad, a fejed helyzete pedig jócskán előretolódik (ún. előrehelyezett fejtartás).

Megelőzés

Mielőtt részletekbe mennék a banyapúp kezelési lehetőségeit illetően, álljunk meg egy szóra, hiszen sokat tehetsz a megelőzéséért!


Megfelelő testtartás


Nincs mese, el kell sajátítanod a helyes testtartást és a helyes ülést, illetve a különféle eszközök (számítógép, tablet, mobiltelefon) megfelelő testtartásban történő használatát. https://giphy.com/gifs/office-chair-dabs-bXvwCQglnTGKs Egy egészségesebb ülőpozíció kialakításához segítség lehet egy ülőlabda, vagy egy térdeplőszék, sőt akár állva is dolgozhatsz néha, a géped egy magasabb asztalra, vagy polcra helyezve. Ha ülőlabdát vásárolsz, figyelj arra, hogy amikor ráülsz, behajlított térdeid derékszöget zárjanak be. Ne felejts el minden órában (akár többször is) felállni, járkálni, nyújtózni egy kicsit.


Mozgásformák


Mindemellett a mindennapos káros terhelés (pl. ülés, mobilozás) kompenzációjaként rendszeres és változatos gerincbarát testmozgást kell végezned. Ilyen például az úszás, a jóga, gerincjóga, vagy akár a trx, mert ez a fajta erősítő edzés elég acélossá tudja tenni a gerinc mellett futó izmokat és a hát többi izmát. Barátod lehet a crosstrainer, a gyaloglás, vagy a nordic walking, a pilates és a kerékpározás is. Igazán nem mondhatod, hogy szűk a választék! Persze ha félsz belefogni valami intenzívebb edzésformába, nyugodtan kérd ki egy gyógytornász véleményét előtte.

Kezelés


Minél régebb óta áll fenn a probléma, annál nehezebb az eredeti állapot visszaállítása, ezért jó, ha időben masszőrhöz, gyógytornászhoz fordulsz!


A kezelés akkor igazán hatékony, ha mindenre kiterjedő és nem csak a kritikus szakaszra koncentrál. A helyes testtartás elsajátítása és a tartásjavító, izomegyensúlyt visszaállító gyógytorna mellett ajánlatos más terápiás lehetőségekkel is élni.


Az általam is használt és becsben tartott kinesiology tape, illetve az SMR eszközök mindennapos használata hozzásegíthet csigolyáid természetes állapotának visszanyeréséhez.


Ha az SMR kifejezés kicsit kínainak hat, segítek: az angol self-myofascial release kifejezés rövidítése. Olyan bordázott felületű henger, vagy labda, amellyel lehetséges az izmok kötőszöveti részének, vagyis az izompólyának a kezelése, fellazítása.


Ugyanezt a célt szolgálják a kézi masszázs során alkalmazott izomburok kezelési technikák – ezek intenzívebb érzést és élményt nyújtanak, mint egy relaxációs céllal végzett masszázs, mert erőteljesebb, célzottabb mozdulatok szükségesek a mélyebben fekvő kötőszövetek átmasszírozásához.


Mit csinál a masszőr?


Van választási lehetőséged: ha éppen nincs időd, vagy lehetőséged egy teljes testmasszázsra, akkor beugorhatsz egy „ragasztásra” is.Ilyenkor közvetlenül a púpra és környezetére feltesszük a Kinesio Tape -et, ez mindössze 15 percet vesz igénybe. A ragasztás előtt kicsit átmasszírozom, felmelegítem a csuklyás izom körüli területet, hogy a felfokozott vérkeringés és anyagcsere segítse a tapasz korrekciós hatását.


Ha az egész testes masszázs mellett döntesz (persze koncentráltan azokon a kritikus pontokon, amelyek kihatással lehetnek a banyapúpra),
akkor elsőként lábfejeidet, talpaidat veszem kezelésbe, hiszen minden nap cipelniük kell tested teljes súlyát. A talpadon, lábfejeden lévő idegvégződések ingerlése, a lábboltozat masszírozása jól eső érzés és kihat tested minden szervének működésére. Ráadásul a lábujjaid tövének és a talpad elülső párnáinak masszírozásával távolról is hatást lehet gyakorolni a panyapúpot övező területekre – a nyakra, vállra, gerinc felső szakaszára.


A következő lépésben a hátad izmait gyúrom át.


Egy alapos masszázzsal kilazítom az izmokat, ilyenkor előfordulhat, hogy egyes pontokon kicsit mélyebben fekvő területeket érintek, mert az izompólyák megmozgatása is jótékony hatású. Ha azt érzem, hogy vállaid, nyakad nagyon merev helyzetben rögzültek, készülhetsz rá, hogy a tagjaidat nem csak masszírozni fogom, hanem passzív kimozgatást is alkalmazok rajtuk (azaz egyes ízületeken toló, vagy húzó mozgásokat hajtok végre, mozgatom a fejed, vagy behajlítom, elfordítom a végtagjaid, de ne aggódj, nem tovább, mint ahogyan engedik ☺.Ezután gerinced teljes hosszában átmasszírozom az apróbb izmokat, próbálok nyomással hatni a csigolyák közötti területekre, ahol ez szükséges. Végezetül pedig a nyaki részt veszem kezelésbe. Különös figyelmet fordítok a púp körüli területre, a nyakcsigolyákat övező lágy részekre és izomzatra, hogy ez a terület vérrel ellátottabbá és mobilisabbá válhasson a továbbiakban.


Egy ilyen masszázs, vagy masszázs – ragasztás kombó után azt érezheted, hogy a banyapúpod körüli terület felmelegszik, több vér jut a fejedbe. Te élénkebb leszel, a nyakad körüli terület pedig sokkal mozgékonyabbá válik, elmúlik az esetleges fájdalom.

296 megtekintés0 hozzászólás
tobb-mint-masszor-logo.png

© Copyright - Több Mint Masszőr™ - 2019 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon