• Mihalik György

Fáj a fejed?

Frissítve: 2019. júl 11.


Van egy nem annyira jó hírem: ennek nagyjából ezer oka lehet. :) A jó hír viszont az, hogy a fájdalom egyes esetekben masszázzsal teljes mértékben megszüntethető, más esetekben enyhíthető. Lássuk, mitől fájhat a fejed!

A fejfájás és a vázrendszer hibái

Könnyen lehet, hogy fájni kezd a fejed, ha az ízületeid, csontjaid természetes helyzetében valamilyen fizikai változás lép fel. Mondjuk valami miatt (például rossz testtartásból, vagy lúdtalpasságból kifolyólag!) nyakizmaid, nyakcsigolyáid nem a megfelelő helyzetben vannak, vagy nyomás alá kerülnek. Testrészeid között van egy láthatatlan láncolat, ezért egy talpon jelentkező harántsüllyedés is átalakíthatja a talpadtól távolabb lévő ízületeid egymáshoz való viszonyát. Az izmaid tudtod nélkül próbálják kompenzálni a felborult egyensúlyi helyzetet, feszülnek, ahol erre nem lenne szükség. A végeredmény a nyakizmok, tarkó izomzatának befeszülése, ami egyenes út a fejfájáshoz.Talán meglepő, de éppen a fentiek miatt a fejfájás akár egy lúdtalpbetéttel, vagy a talp tornáztatásával, masszírozásával enyhíthető, különös tekintettel azokra a reflexológiai pontokra, amelyeket a talpadon megnyomva távolabbi testrészekre is hatni lehet. Ha a fejeddel van gond, számíthatsz rá, hogy a masszőr/reflexológus talpad masszírozásakor a legtöbbet a lábujjakkal, különösen a nagylábujjaiddal fog foglalkozni.Szervi elváltozások


Fejfájáshoz vezethetnek szervi rendellenességek, mint a csigolyadefektus, a fej közelében, vagy abban kifejlődő tumor, agydaganat. Ezek mind azért okoznak fájdalmat, mert a nyakcsigolyák és a fejhez közeli területek vérellátása (nyaki, agyi vérellátás) és az anyagcsere csökken, az egész fej kevesebb oxigénhez jut.


Mindez nem csak fejfájáshoz, de egyéb tünetekhez is vezethet, mint a szédülés, általános rossz közérzet, látási panaszok.


Ha gyanakszol, hogy esetleg nálad is van esélye hasonló elváltozásnak, abban az esetben MRI, CT, lumbálpunkció, vagy angigráfiás vizsgálat segíthet kideríteni a pontos kiváltó okot.

De ne gondolj rögtön a legrosszabbra, van, hogy az ok ennél sokkal egyszerűbb! (Ami persze nem azt jelenti, hogy egy csapásra meg is szüntethető).


Tenziós fejfájás


Sok a feszkó? Úgy érzed, mindjárt szétrobban a fejed? Akkor valószínű tenziós fejfájásod van. Ez akkor érinthet, ha stresszes a munka, sok a gond otthon. Ilyenkor hosszabb időre feszült állapotba kerülsz – nem csak lelkileg, hanem testileg is.
Az aggodalom ugyanis rövid idő elteltével testi tünetekhez vezet. Van, aki összeszorítja az állkapcsát, van, aki felhúzza a vállát, feszíti a nyakizmait. Ha egyes törzsi-, nyaki-, vagy arcizmaid tartós feszültségbe, azaz tenzióba kerülnek, borítékolható, hogy meg fog fájdulni a fejed.

Feszült vagy, és még kávézol is?

A koffein tartalmú italok fogyasztása lehet rád akár jó hatással is, ha egyébként 90-es a vérnyomásod, gyakran érzed magad zen állapotban és szinte soha nem húzod fel magad semmin. Nem így áll a helyzet, ha már amúgy is elkéstél a munkából, de a gyerek még mindig kötögeti a cipőfűzőjét, tudod, hogy irdatlan dugó van és elfelejtettél odacsörögni, hogy valaki nyissa már ki az ajtót az ügyfelednek. Ha rendszeresen kerülsz hasonló szituációba, és megfejeled kávézással, kólázással, az nem csak a szívednek és az érrendszerednek tesz rosszat, hanem izmaid tenzióját is fokozza.
A koffein hatására ráadásul szervezetedből elkezd távozni a folyadék, agyad víztartalma csökken.


Sokat nézed a monitort?


Ha folyton egy irányba nézel, nagy az esélye, hogy kiszárad, elfárad a szemed, vagy megfájdul a fejed. Igen, a kicsi izmok befeszülése is ugyanúgy elő tudja idézni a fejfájást, mint a nagyobbaké.


Rosszul alszol?


Sajnos vannak, akik számára az éjszaka nem a felhőtlen pihenés, de nem is a buli ideje. Egyes emberek alvászavartól, mások alvási aphnoétól szenvednek (az az állapot, amikor a garat izmai túlságosan ellazulnak és akadályozzák a levegővételt alvás közben). Ez sehogy sem jó az agynak, mert nem tud megfelelő mértékben kikapcsolni és az oxigénellátása is csökken.


Lépjünk tovább a kézzel fogható okokról és lássuk, hol lehet még a kutya elásva!


Vannak olyan esetek, amikor nem a napi történések, vagy az izmok, ízületek nem megfelelő állapotában/elhelyezkedésében keresendő a hiba.


A migrénA migrénesek szerint, akinek nem volt még része migrénben, semmit nem tud a fájdalomról. Szerencsére saját tapasztalatokról nem tudok beszámolni, de annyi biztos, valóban rossz akár csak nézni is, ha valakire rátör egy ilyen roham.


A migrén kemény dió, mert olyan állapot, amelynek kiváltó oka nem teljesen ismert és egyénenként eltérő. Nincs recept, hogy kinél miért jön elő, csak feltételezések. Ha már elkezdődött, sokszor az erős fájdalomcsillapító sem segít rajta. Valószínű, hogy örökletes, mert vannak családok, ahol egyáltalán nem fordul elő, máshol viszont több generáció életét végigkíséri. Úgy tartják, kialakulásához hozzájárul a depresszió, az agy szerotonin egyensúlyának megborulása, illetve egyes idegrostok begyulladásra való hajlama.


Ezek az egyén által nehezen befolyásolható tényezők, de hidd el, a migrénes rohamok kialakulásának esélyét is lehet csökkenteni bizonyos általános szabályok betartásával. Ezekről lesz most szó.


Mit lehet tenni fejfájás ellen?


A fejfájás többnyire nem véletlenül jelentkezik, nagyon is lehetséges tenni azért, hogy megelőzd, vagy ha gyakran van benne részed, csökkentsd a visszatérésének esélyét.

Relaxálj gyakrabban!

Ha naponta hagysz magadnak pár percet, amikor semmivel sem foglalkozol, csak elhelyezkedsz egy kényelmes, hátadat és nyakadat sem terhelő pózban (pl. törökülés, fekvés), légzésedre koncentrálsz, máris könnyebbé teszed fájós fejed számára az életet. A relaxált állapot elérésében segíthet egy jó masszázs is: nyugodtabb leszel és könnyebben lazulnak az izmaid, ha átgyúrják őket.


Próbálj csökkenteni az édesség- és koffein fogyasztásodon!


Ahogy nő rajtad a teher, úgy vágysz egyre több édességre? Reggel nem is vagy hajlandó kikelni az ágyból kávé nélkül? Ki kell, hogy ábrándítsalak, sem a süti, sem a kávé nem fog segíteni a problémádon. A kávézással járó dehidratációról már volt szó, a sütit követő inzulinsokk után pedig leesik a vércukrod, ami az agyi artériák szűküléséhez, ezzel együtt fejfájáshoz vezethet.


Már csak hangyákat látsz a monitoron?

Felejtsd el erre a napra a munkát.


Ha a probléma visszatérő, keress fel egy szemészt és szükség esetén csináltass egy jó szemüveget. Hidd el, jobban fogod érezni magad, ha nem kell állandóan hunyorognod és a fejedbe sem fog többet emiatt belehasítani a fájdalom. Viszont, ha a szemorvos szerint rendben van a látásod, akkor egyszerű szemfáradtság a gondod. Ahogy a fej minden más részére, úgy kifejezetten a szemkörnyéki izmok állapotának javítására is ajánlott a masszázs. Ilyenkor kicsi, körkörös mozdulatokkal át lehet masszírozni a szemkörnyéki területet. Ez nem csak a vérellátásnak és a közérzetednek tesz jót, hanem a bőrödet is rugalmasabbá teszi.


Ha masszíroztatsz, a masszázst célszerű nem csak a problémás területen végezni, érdemes kiterjeszteni az egész testre.


Tudod, az arc, a fej, a nyak fáradtsága, vagy fájdalma nem biztos, hogy lokális eredetű!
Hogyan segít a fejfájás oldásában a masszázs?


Egy alapos masszázs segít fellazítani az izmokat, enyhíti az idegrendszeri feszültséget, ami az egész szervezetre jó hatással van. Ha izmaid már át vannak gyúrva, ellazult állapotban könnyebben közlekedik bennük a vér, friss oxigénnel ellátva testedet. Az oxigéndús vér könnyebben talál utat a fejbe és a fejet tartó nyaki izmok irányába. Lazul az állkapocs, a nyak és a vállak.


Ha a nyakizmok már nem merevek, át lettek mozgatva és melegítve a masszázs által, a következő lépés a beszűkült mozgásspektrum szélesítése passzív kimozgatással. Törzsed, nyakad, fejed átmozgatásával, enyhe nyomó- vagy húzó mozdulatokkal a helyére kerülhet minden, ami addig nem volt ott☺


A nyaki, háti csigolyák „sorba rendezése” pedig segít abban, hogy akár a hosszú ideje fennálló feji fájdalmak, például idegpályák becsípődésével járó állapotok megszűnjenek. Sokszor az ízületek, a csigolyák rendbe tétele vezet oda, hogy valaki megszabaduljon a hónapok óta kísértő fejfájásától.


A masszírozás hosszabb távú pozitív hatása az lesz, hogy a nyugodtabb lelki állapot, relaxáltság miatt jobban alszol majd, ki tudod magad pihenni, nem kell a reggeli kialvatlanságból eredő fejfájástól sem tartanod.


Bónusz: ha fejedet rendszeresen masszíroztatod, az nem csak az izmaidnak tesz jót. A jobb vérellátású fejbőrön növő hajkorona fényesebb, egészségesebb lesz.
97 megtekintés0 hozzászólás
tobb-mint-masszor-logo.png

© Copyright - Több Mint Masszőr™ - 2019 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon