• Mihalik György

Masszázzsal a sportsérülések ellen


Sportolunk, mozgunk mert szeretnénk fogyni, formálódni, erősödni, gyorsabbak lenni. Bármi is legyen a célunk, az egész folyamatot félbeszakíthatja egy sérülés és megeshet, hogy újra az alapoktól kezdhetjük az egészet.


A legtöbb fájdalom a test lágyszöveteinek sérüléséből ered.

A sérülés kialakulásánál több dolog játszhat szerepet: bemelegítés hiánya, levezetés, nyújtás kihagyása, túledzettség, nem megfelelő folyadékbevitel és még számtalan egyéb tényező. Mik az előjelek és mit tehetünk ezek ellen?

Biztos te is érezted már, a szokásosnál kötöttebbnek magad, hogy be vannak állva az izmaid.


Gondolod, hogy "ez természetes, hiszen tegnap edzettem egy keményet, majd bemelegszik és elmúlik". Ha szerencséd van, valóban így is lesz. Azonban ez a feszülő érzés, hogy csomókban vannak az izmaid, egyáltalán nem természetes állapot, könnyen lehetnek egy komolyabb sérülés előjelei. Az edzés hatására a testedben izomláz jelentkezhet. Ez az érzés, az izomrostokban bekövetkező mikroszkópikus szakadások és a szakadás helyén létrejövő gyulladás miatt alakul ki. Ha ezeket a sérüléseket nem pihenjük ki és nem kezeljük, könnyen hosszabb "pihenőre" kényszeríthetnek minket. Masszázzsal hatásosan tehetünk a gyulladás ellen. Kutatások bizonyítják, hogy a masszírozás segíti a sejt energiatermelő egységének biogenezisét és csökkenti a gyulladással járó molekulák megjelenését. Kezelés közben endorfin szabadul fel, ami fájdalomcsillapító hatású. A masszázs az egész testre hatással van. A fogások hatására, megindul a legkisebb kapillárisokban is a keringés, friss oxigénben és tápanyagban gazdag vért juttatva a test minden egyes sejtjébe. Beindul az egész szervezet megújulása. Fokozza a gyógyulást, a salakanyagok és méreganyagok kiürülését, amik edzés hatására halmozódnak fel. Masszázzsal oldani tudjuk az edzés hatására keménnyé és rugalmatlanná vált izomrostokat, a hegszöveteket, így az általuk okozott kontrakciót az izmokban. Meg tudunk nyújtani olyan izomrostokat, amiket hagyományos módszerekkel nem vagyunk képesek. A masszázsnak számos előnye van: - Jótékonyan hat a test általános egészségi állapotára, - Segíti a sérülések megelőzését, - Javítja a keringést, ezáltal elősegíti a sérült izomszöveteket gyógyulását, - Jó hatással van a teljesítményre, - Elősegíti a növekedést, - Fokozza az izmok tónusát, - Csökkenti a regenerációs időt, - Növeli a hajlékonyságot és a mozgástartományt.


A masszázs segít a károsodott szövetek helyreállításában, azonban vannak olyan sérülések, amikor nem alkalmazható: - Nyílt sebek, horzsolások esetén, - Izomrepedések esetén, mivel további vérzés és szövetkárosodás léphet fel. Ilyen esetben sérüléstől függően 2-3 napot várni kell a kezeléssel, - Ínszakadáskor - Zúzódáskor.


A masszázs minden sportoló életében fontos szerepet játszik, akár hivatásszerűen, akár hobbiból edzi magát. Senki számára - kortól és nemtől függetlenül - nem kellene, hogy a gyógyító, egészségmegőrző masszázs luxust jelentsen, de egy komolyan sportoló ember számára a fejlődés elengedhetetlen részét képezi.

Üzleti nyelvvel élve, a tested a TE céged, a masszázs egy befektetés annak érdekében, hogy jól működjön, hogy ez a cég folyamatosan egyre jobb legyen és sokáig hibátlanul üzemeljen. Ki ne szeretné, hogy szárnyaljon a cég, amit vezet? Na ugye!

#gyógymasszázs #masszázs #sport #sportsérülés #crossfit #crossfitsérülés #sérülésveszélyes

160 megtekintés0 hozzászólás
tobb-mint-masszor-logo.png

© Copyright - Több Mint Masszőr™ - 2019 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon