• Mihalik György

Minek nekem masszázs? - A rendszeres masszázs gyógyhatásai


Mikor ajánlásokat hallunk vagy olvasunk, hogy miért is fontos számunkra a masszázs, legtöbbször csak sablonos mondatokkal találkozunk. Nem érezzük, hogy ez valóban, rólunk/nekünk szólna.


Hogy megértsük miért is olyan fontos a rendszeres masszírozás, ismernünk kell hozzá egy kicsit a testünket. Az emberi testet számos izom, lágyszövet és ínszalag alkotja, melyeket az idegrendszer hálóz be és hoz mozgásba. Az izmainkat folyamatosan használjuk, terheljük. Ugyanakkor mint minden használatban lévő dolognak, nekik is szükségük van a megfelelő karbantartásra. Ha erről megfeledkezünk szép lassan megkeményednek, kialakulnak a fájdalmas izomcsomók, trigger pontok, nyak és derék fájás, akár zsibbadás is jelentkezhet a végtagokban. A környező izmok megpróbálják átvenni a fájdalmas izmok szerepét, ám a fokozott terheléstől ezek is túlterhelődnek. Felveszünk egy antalgiás (kímélő) tartást, az ízületek mozgásai beszűkülnek és a legtermészetesebb, legegyszerűbb mozdulatok is nehézkessé válnak.

Összegyűjtöttem pár dolgot, amit "érvként" szoktam hallani az emberektől, miért is nem való nekik a masszírozás: - Szégyenlős vagyok, nem szívesen vetkőzöm le idegen előtt

Erre a legtöbb esetben nincs is szükség, de egy teljes testes masszázshoz is elég alsóneműre vetkőzni. Az épp nem masszírozott testrészt a masszőr egy törölközővel vagy lepedővel le is takarja, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül.


- Nincs időm eljárni

Mikor megbetegszünk csak akkor értékeljük igazán az elvesztett egészségünket. Mit teszünk, mikor van egy nem múló fajdalmas testrészünk, zsibbadó végtagunk, állandóan kínzó fejfájásunk...? Elmegyünk az orvosunkhoz és órákat ülünk a váróteremben a sorunkra várva, onnan beutalnak minket egy másik orvoshoz, ahol kezdődik a várakozás elölről. Az idő meg csak telik. Közben pedig már pár nap szabadságunk oda lett, hogy egyáltalán a rendelésre el tudjunk menni. Járunk orvosról orvosra és még csak jobban sem vagyunk. Ha így nézzük, havonta 1-2 óra egyáltalán nem sok, hogy teljes és fájdalommentes életet tudjunk élni, ráadásul még a nyaralásra is több időnk marad.


- Sajnálom rá a pénzt

Ezzel a válasszal manapság gyakran találkozunk. Azonban ha egy kicsit utána számolunk, mennyi pénzt fizetünk ki az orvosokra, gyógyszerre, gyógyhatású készítményekre, krémekre és visszaköszön megint az idő, amit "elköltünk" ilyenkor. Vajon valóban spórolunk?- A masszázs luxus

Ha jobban belegondolunk, rajtakapjuk magunkat, hogy rengeteg pénzt költünk el feleslegesen a pillanatnyi közérzetünk javítása érdekében. Havi egy-két (öt-nyolc) 1000 forintos latte az amerikai kávézóban, egy 3-6000 forintos trendi, ám előnytelen színű rúzs amitől sárgának tűnnek a fogaink, egy-egy meggondolatlanul megvásárolt ruha ami leárazva csak 5000 forint, viszont csak a modellnek áll jól, egy hordhatatlan magassarkú féláron... és már ott is vagyunk hogy 10-30-50 ezer forintot elköltöttünk hirtelen felindulásból.


Nyilván, szükségünk van az élet apró örömeire a boldogsághoz, ez nem vitás. De mennyivel jobb, ha nem attól próbáljuk jobban érezni magunkat, hogy a fáradtságunkat, a fakó bőrünket a rossz tartásunkat elpalástoljuk, és kémialiag próbáljuk magunkat élénkíteni, hanem a rendszeres, kellemes masszázs testünkre, lelkünkre, szellemünkre gyakorolt hosszútávú hatásait aknázzuk ki.


A kikapcsolódás, a nyugalom, a gyógyulás, az egészség, a jó közérzet és a csak ránk irányuló figyelem tényleg olyan luxus lenne, amit mi nem érdemlünk meg? Gondolkozzunk el, hogy vajon tényleg nem adtunk eleget eddig a munkahelyünknek, a párunknak, a családunknak magunkból ahhoz, hogy sajat magunkat is megajándékozhassuk, hogy aztán újúlt erővel térhessünk vissza a mindennapi hajtásba?


Most, hogy megnéztük az ellenérveket, nézzük, mennyi minden szól a rendszeres masszázs mellett: - Segíti a bemelegítést, az izmok és inak flexibilitását.


A sporttevékenység előtti masszázs segít bemelegíteni és megnyújtani az izmokat, előkészítve azokat a megterhelésre. Nagyban csökkenti a sérülés kockázatát.

- Fokozott regeneráció A masszázsfogások fokozzák a vér-, és nyirokkeringést, segítik a pangó vér kiürülését a hajszálerekből. A fokozott keringés segíti a salakanyagok távozását, a tejsav felszívódását, ezáltal lerövidíti az izomlázzal eltöltött napokat. ​


- A masszázs ellazítja az izmokat segít visszanyerni eredeti alakjukat, hosszúságukat és működőképességüket


- Csökkenti az ülőmunka káros hatásait

A modern ember életvitelében egyre nő az ülve, íróasztálnál töltött órák száma, ami már kisiskolás korban elkezdődik. Ráadásul nagyon sokan a szabadidejüket is valamilyen ülő tevékenységgel töltik el. Tudtad, hogy az ülés terheli meg a legjobban az ágyéki gerincszakaszt? Az asztalnál eltöltött hosszú órák ráadásul plusz stresszt és terhet rónak a nyakunkra a rossz tartás miatt. Ha még ráadásul egy mozgásszegény életmóddal is társul, jó eséllyel számíthatunk a gerincsérv kialakulására. Törzs erősítő edzéssel és masszázzsal hatásosan megelőzhetjük a hosszútávon kialakuló mozgásszervi problémákat.


- Fájdalomcsillapítás

A masszázs során a dörzsölés és az ezáltal kifejtett hő gátolja a fájdalom vivő receptorok jelzését az agynak, ezáltal csillapodik vagy akár meg is szűnik a fájdalom.


Az oxigénhiányos izomzat merevvé és görcsössé válik. Ilyen állapot okozza a migrént is azáltal, hogy ezek az izmok nyomás alatt tartják az agyba futó ereket, így csökkentve a vérben gazdag oxigén áramlását. A masszázs során lazul a merev izomzat, oxigén szabadul fel, ami csökkenti a fájdalmat és szinte egyből enyhíti a kínzó fejfájást.


- Masszázs segít eltávolítani az ízületekben és végtagokban felgyülemlett folyadék eltávozását.


- Erősíti az immunrendszert

A masszázs serkenti a fehérvérsejtek termelését, ami növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását.- Nyugtató hatás Rohanunk mindenhová, feszültek vagyunk, egyre stresszesebb az életünk. Mindenkinek kell egy kis kikapcsolódás, egy hely, ahol lazíthatunk és nyugalom vesz körül minket.


Egy kutatás kimutatta, hogy a szorongással és depresszióval küzdő betegek masszázs után ellazultabbnak és boldogabbnak érezték magukat. A masszázs megnyugtatja az idegrendszert, akár 50%-al is csökkentheti a kortizol (stresszhormon) szintjét. Segíti a pihentető alvást. - Megszépít A masszázs során kitágulnak a bőr kapilláris erei, a sejtek könnyebben jutnak oxigénhez és tápanyaghoz, ezzel pedig az ártalmas méreganyagok gyorsabban ürülnek ki. A fokozott vérkeringés biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát, így az nem fog kiszáradni és viszketni.


A masszázs során használt természetes olajok is ápolják a bőrt. - Boldogabb leszel

Miért ne lennél az? Enyhül az izommerevség, múlik a fájdalom és jobban mozogsz a masszázs után, ráadásul még szebb is lettél.


Lehetsz fiatal, felnőtt, nyugdíjas, aktívan sportoló, irodai dolgozó, kismama, újdonsült anyuka, biztosan megérdemelsz a mindennapi terhek után egy kis pihenést és regenerációt.

#masszázs #gyógymasszázs #masszázsgyógyhatásai #masszázsterápia

687 megtekintés0 hozzászólás
tobb-mint-masszor-logo.png

© Copyright - Több Mint Masszőr™ - 2019 

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon